Een Historische Europacupfinale
Manchester United en Bayern Munchen: Twee Europese grootmachten snakken naar Europees succes.

Sommige Europacupfinales blijven je bij. Soms omdat je favoriete club erin meespeelt, soms omdat het echt hele goede wedstrijden zijn, maar soms ook omdat er iets speciaals in gebeurt. Zo is er de Europacup II finale van 1973 tusen Leeds en AC Milan. Een schoppartij van jewelste met een scheidsrechter die het allemaal niet kon bolwerken. Een ander verhaal is de Europacup I finale van 1974. Bayern Munchen stond vlak voor de glorieperiode van de club. Nu de Duitsers zeker zijn van een finaleplaats in de Champions League, is het aardig om die eerste grote finale van Bayern weer eens voor het voetlicht te halen. Ook Manchester staat in de finale. Het verhaal van de Europese aspiraties van deze club is genoegzaam bekend. Na de glorieuze finale op Wembley snakt de club naar nieuw Europees succes.

De erfenis van Sir Matt

Het is eindelijk gelukt. Manchester United staat na dertig jaar weer in een Europacup 1/Champions League-finale. De finale op 29 mei wordt met de deelname van de Engelsen en Bayern Munchen een wedstrijd met clubs die het (te) lang zonder de cup-met-de-grote-oren hebben moeten stellen. In 1968 had Sir Matt Bushby zijn werk bijna voltooid. Het onfortuinlijke elftal, waarvan veel spelers omkwamen tijdens de vliegramp in de jaren vijftig, had een waardige opvolger. Spelers als Brian Kidd, Nobby Stiles en George Best waren aan de hand van Bobby Charlton uitgegroeid tot wereldsterren. De finale werd probleemloos gehaald, met een werkelijk meesterlijke wedstrijd in het Bernabeu-stadion tegen het ongenaakbaar geachte Real Madrid. In Londen moest het dan allemaal gebeuren. Benfica, met de legende Eusebio bleek echter een taaie tegenstander, waar de Mancunians ruim honderd minuten de handen aan vol hadden. Toen maakte de individuele klasse van Best en Charlton het verschil. Het werd 4-1 en een gouden toekomst leek weggelegd voor United. Het liep echter anders. Best kreeg meer interesse voor drank en vrouwen en nieuwe talenten brachten de club geen nieuwe victorie op Europees niveau. United degradeerde zelfs uit de hoogste Engelse klasse. Trainers volgden elkaar in rap tempo op, maar dat zette ook weinig zoden aan de dijk. Alex Fergusson zette Manchester in de steigers, geholpen door een blijkbaar oneindig kapitaal kon hij dertien jaar bouwen aan een nieuw Europees topteam. Zijn missie lijkt uiteindelijk te slagen.

Bayern haalt de eerste beker binnen.

Vijfentwintig jaar geleden stond Bayern Munchen voor het eerst in de finale van het toenmalige Europacup 1 toernooi. Juventus, een jaar daarvoor nog verliezend finalist tegen Ajax, werd al in de eerste ronde uitgeschakeld door het Oostduitse Dynamo Dresden. In de tweede ronde van het toernooi ontmoetten Oost en West elkaar. In twee enerverende wedstrijden met een dito scoreverloop trok Bayern aan het langste eind. De Westduitsers overwinterden, en dat terwijl men ternauwernood uitschakeling in de eerste ronde had weten te voorkomen. Het Zweedse Advidabergs FF (waar ooit oud PSV-er Ralf Edström schitterde) werd pas in de penalty shout-out verslagen. Overigens overleefde Ajax in de tweede ronde de heksenketel van Sofia niet, en kwam er een einde aan de glorieperiode van de Amsterdammers. Via datzelfde CSKA Sofia en het Hongaarse Upest Dozsa bereikte het elftal van trainer Udo Lattek de finale. Atletico Madrid was op woensdag 15 mei 1974 de tegenstander. De wedstrijd, gespeeld in het Brusselse Heizelstadion, was een slechte finale. Na negentig minuten voetbal was het nog 0-0. Pas laat in de verlenging opende Luis de score voor de Spanjaarden. Een verrassing hing in de lucht, maar een minuut voor tijd maakte Schwarzenbeck de gelijkmaker; 1-1. In die dagen was het gewoon dat er bij een gelijke stand een replay gespeeld diende te worden, en voor de eerste (en enige) keer in de geschiedenis van de Europacup 1 stonden de ploegen twee dagen later weer tegenover elkaar. In die tweede wedstrijd zetten de Duitsers de Spanjaarden met veel machtsvertoon opzij. Uli Hoeness en Gerd Muller tekenden ieder voor twee doelpunten. De Spanjaarden dropen met 4-0 af. In het winnende elftal van Lattek speelden naast de twee doelpuntenmakers ook vedetten als keeper Sepp Maier, Paul Breitner, Zweeds international Conny Torstensson en natuurlijk Fransz Beckenbauer, de huidige voorzitter van de club. Het jaar 1974 werd het begin van een bloeiperiode voor Bayern Munchen; de club won de Europacup 1 drie keer op rij. En de replay-regel? Die werd zonder veel ophef door de UEFA afgeschaft.